Friday, April 20, 2007

GI-Metoden Bantning

GI-metoden snabbt

För dig som snabbt vill vi komma i form med GI-metoden har vi sammanfattat denna i tre punkter:

  • Ät livsmedel med lågt GI. Till din hjälp har du bl a de gi-tabeller som du finner på denna hemsida.
  • Undvik inte fett och protein då dessa i lagom mängder bidrar till en balanserad och långsammare ämnesomsättning.
  • Rör på dig emellanåt, gärna en rask promenad då och då.
Läs dock gärna vidare för mer ingående råd. Vad är GI?

Då du äter en bit mat kommer denna att omvandlas till energi av kroppen. De kolhydrater som din föda innehåller kommer att tas upp i mag-tarmkanalen och i levern omvandlas till glukos, även kallat blodsocker, för att sedan föras ut till cellerna via blodomloppet. Det finns många olika kolhydrater som olika lätt bryts ner av kroppen. GI, Glykemiskt Index, är ett mått på hur snabbt kolydrater i ett visst födomämne bryts ner av kroppen. Ju högre GI desto snabbare bryts de ner och ju lägre desto långsammare. I samband med att blodsockerhalten stiger så kommer kroppen att känna av detta och utsöndra insulin från bukspottskörteln. Insulin signalerar bl a till kroppens celler att ta upp blodsockret vilket gör att blodsockerhalten sjunker.

Så använder du GI

Om du äter "snabba" kolhydrater, d v s kolhydrater med högt GI, så kommer glukoshalten att stiga snabbt i blodet. Följden blir att mycket insulin utsöndras och blodsockret kommer då snabbt att sjunka till en låg nivå. Detta ger i sin tur upphov till hungerkänslor och ett "sug" efter mer mat. Överskottet av glukos i cellerna kommer dessutom att avsättas som fettvävnad. Du blir med andra ord fet.

Om du däremot äter "långsamma" kolhydrater, d v s kolhydrater med lågt GI kommer glukoshalten att stiga långsammare i blodet. Följden blir en jämnare utsöndring av insulin. Du kommer att känna dig mättare längre och känna ett minskat behov av att småäta.

Faktorer som påverkar GI

Det finns ett antal faktorer som påverkar GI hos en måltid:

  • Kolhydraternas sammansättning - Mer komplexa kolhydrater t ex stärkelse i pasta har lägre GI än enklare som t ex vanligt socker i godis.
  • Mängden fett i en måltid - Om fett intas samtidigt som kolhydrater kommer kolhydraterna att tas upp långsammare i mag-tarmkanalen. Resultatet blir ett lägre GI. Detta kan utnyttjas genom att i samband med intag av kolhydrater äta nyttiga fetter, som exempelvis fet fisk.
  • Surhet - En sur omgivning gör också att kolhydraterna tas upp långsammare av mag-tarmkansalen. Även här blir resultatet lägre GI. Detta är den huvudsakliga andledningen till varför vinäger har en viss effekt som "bantningsmedel".
Att tänka på då du använder GI

GI talar om hur en typ av födoämne tas upp men om du äter alldeles för mycket av ett ämne med lågt GI kommer du ändå att bli fet då överflödig energi kommer att lagras som fett. Dessutom ger feta måltider lågt GI men mycket energi. GI bör därför kompletteras med en analys av näringsammansättningen hos en måltid.

Vi på gi-metod hoppas att du har nytta av denna information och önskar dig lycka till med GI!

HÄLSA BANTNING SKÖNHET

No comments: